Up
Romana English Magyar
Romana English Magyar

Turista célokTorockói hegyek

Egy fahíd egy juhnyáj és sziklák, amíg a szem ellát… Ez lehet a legegyszerűbb leírása ennek a bizarr vidéknek. Hatalmas terület ahol temérdek műemlék és eredeti ételek várják a vidékre látogatót. Nevek, mint Torockó, Székely kő, Torockó Szentgyörgyi vár, Tordai Hasadék, Turi Hasadék, Tordai sóbánya, Tordai (Potaisai) Romai kasztrum csak egy pár a környék látványosságából. A fényképezőgép kötelező tartozéka a turistának.


Torockó

Torockó (románul Rimetea és németül Eisenburg) Románia nagyon ritka műemlék falvai közé tartozik. 1999 –ben Európa Nostra diajat kapót a falu. Minden díjban részesült házat plakettel láttak el és neoklaszicista stílusban restaurálták a műemlék épületeket.

Van egy helybéli titok is, amelyet a gyakran idelátogató turisták ismernek. A kultur othontol indul egy nagyon szűk macskaköves utca, amely több évtizede épült és a falu nyugati határába található dombra vezet. Annyira szűk az utca hogy a kertek mellet szabályosan el kell simulni, hogy haladni, lehessen, de megéri a fáradozást, mert egyszer felérve gyönyörű látkép tárul a falura és a székely kőre is, egyaránt amely hanyatt feküdt óriásként kémleli az eget a falu határából. A székelykő legmagasabb pontja 1.128m. magas.

A falu központjában az Unitárius templom mellet található a vajor. Egy régi és nagy hozamú forrás, amely hét medencébe ömlik. A falu jellegzetességei közé tarozik, a lakosság évszázadok óta használja álatok itatására és a szőnyegek mosására. Az Unitárius templom a falu központjában rányomja bélyegét a tájra. A templom tornyán található óra évszázadok óta méri az időt a faluban.Torockó Szentgyörgyi vár

A szemed sarkából láthatod, mielőtt beérnél Torockó Szentgyörgyre. Valójában be sem kell menni a faluba és egy kis utcácska kanyarog, bal felöl a házak között megbújva, amely felvezet a várfalak romjához, amelyek a szélnek vannak kitéve.

A várat 1296-ban építették a tatároktól való félelem miatt az 1241-es tatárjárás után. De csak 1700-ban kapta meg mai formáit. A Thorockayiak családi fészke volt. Ök. birtokolták a vidéket a mai fehérmegye e részét, amelyhez hozzá tartozott Torockó és Torockó Szentgyörgy is. A vár építő eltűntek egy időben a váruk lerombolásával, amely 1713-ban következet be Tige generális ostromolta meg a várat a Habsburg ház parancsára, ugyanis a Thorockay-.ak ellenezték Erdély Habsbugokhoz való csatolását.Tordai Hasadék

A Tordai hasadék Románia egyik legszebb ilyen geológiai képződménye, amelyet a Hasdát pataka vájt a geológia idők folyamán. Hosszúsága 3 km-re nyúlik el a patak medrében.

Aztán a mi panziónktól 20 km-nyire a Torda Kolozsvár útvonal mentén elhelyezkedő Kopánd falu végénél található az egy újabb csodája a természetnek a Turi hasadék vagy Kopándi hasadék, ahogy mi a helybéliek nevezzük.

A kilátást valójában megragadja a sziklák vonulata és a mesés táj. A hossza kisebb a Tordai hasadékénál csak 1850 métert számlál és a sziklafalak magassága 100-150 m különböző formái és karakterisztikái vannak, találunk itt barlangot sziklamélyedést és vízesést is.Tordai Sóbánya

A Tordai hasadékoz, azért jön az ember, hogy meglátogasson egy turisztikai helyiséget, de ennél sokkal többet talál a lélegzet el álltó sós járatok mellet a sós levegő és azok, akik a sóbányába jönnek azoknak lehetőségük nyílik a sóbányászat történetének 3D- be való megtekintését. A sóbánya egy 3D abc-és könyv, amelyen megtaláljuk a sóbányászat történetének különböző periódusait. Köszönhetően tenni akaró kedvüknek és a hozzá értésüknek, azoknak, akik ezt a tervet elindították és 2010-ben átadták azt, amit ma Tordai Sóbánya ként ismerünk. A sóbányában lehetőség nyílik a gyerekek számára játéknak és a felnőttek számára a pihenésnek.

Az óriáskerék a tó a csónakokkal mind hozzájárulnak a helyiség varázsához és ez biztosítsa a látogató számára a kellemes pillanatokat egy nagyon egészséges környezetben.Római Castrum

Torda legjelentősebb arheologiai és történelmi látványossága az V Macedonica Római légió volt szálás helye, amely a várhegyen található. A Castrumot 168-ban építették.

A Romai castrum megtalálható Kolozs megye történelmi létesítményeinek listáján, amelyet a Kulturális minisztérium adott ki 2010-ben.