Sus
Romana English Magyar

Obiective turisticeMUNTII TRASCAU

O punte de lemn, o turma de oi si intinderi de stanci cat vezi cu ochii…E cea mai simpla descriere a acestui taram bizar, imens, care te intampina cu zeci de monumente si mancaruri originale. Nume ca Rimetea, Piatra Secuiului, Cetatea Coltesti, Cheile Turzii, Cheile Copandului, Salina Turda, Castrul Roman Potaissa sunt doar cateva din atractiile turistice din zon�?. Si aici, aparatul foto e obligatoriu.


RIMETEA

Rimetea (in maghiara Torocko, in germane Eisenburg) este unul din foarte putinele sate-monument din Romania. Distinctia i-a fost acordata in 1999, prin programul European de restaurare rurala “Europa noastra”. Altfel spus, fiecare din casele declarate monumente istorice-restaurate conform esteticii arhitecturale initiale, in stil neoclassic-a primit o emblema aparte.

Exista si un secret local, cu totul neobisnuit, pe care turistii care vin des in zona il cunosc. De la cladirea Caminului Cultural, porneste o strada extrem de ingusta, pavata cu piatra cubica veche de zeci de ani, care duce pana sus, pe colina vestica a satului. E atat de stramta si inghesuita intre casele si apoi gradinile de o parte si de alta, incat mai degraba te strecori pe ea. Dar merita efortul: odata ce ajungi sus, departe de ultimele case, te intampina o panorama incredibila a satului si, mai ales, a “muntelui”. Adica a Pietrei Secuiului, in forma sa de urias intins pe spate. Varful Pietrei Secuiului atinge o altitudine de 1.128m.

In Rimetea, langa biserica unitariana, se gaseste ceea ce localnicii numesc “vaior”. E vorba de un izvor stravechi, cu debit puternic, ce se varsa in sase bazine. Este o marca a satului, fiindca de sute de ani satenii il folosesc pentru adaparea animalelor si spalarea covoarelor.

Turnul alb al bisericii unitariene din Rimetea, inaltat in piata centrala, domina panorama intregii asezari. Orologiul functional de sute de ani al bisericii, masoara timpul in Rimetea.CETATEA COLTESTI

O vezi cu coada ochiului, in drum spre Rimetea, la intrare in Coltesti. De fapt nici nu intri bine in sat, ca se si face o ulita la stanga, aproape ascunsa intre case. Te va duce la poalele unor splendide ruine de ziduri, ramase pustii in bataia vantului.

Cetatea a fost construita in 1296, ca masura de aparare dupa invazia tatarilor din 1241. Dar abia pe la 1700 a primit forma pe care o vedem si azi. Era caminul familiei nobiliare Thoroczkay, care stapanea acest tinut nordic al actualului judet Alba, din care faceau parte Rimentea si Coltesti. Constructorii cetatii, membrii familiei nobililor de Trascau, au disparut din istorie odata cu cetatea lor, distrusa in 1713 de generalul Tiege la ordinal Casei de Habsburg, pentru opozitia lor fata de anexarea Transilvaniei.CHEILE TURZII

Cheile Turzii incadrandu-se cu siguranta printre cele mai frumoase si grandioase sectoare de Chei din Romania fiind un superb peisaj carstic de aproximativ 3 km lungime construit in decursul erelor geologice de raul Hasdate.

Apoi la vreo 20 de km de pensiunea noastra, la iesirea din Turda spre Cluj, intrand in satul Copaceni, dupa nu mult timp, la capatul localitatii incepeti sa patrundeti intr-un alt colt de rai creat de natura in piatra, este vorba de Cheile Turenilor sau Cheile Copandului, cum le spunem noi localnicii.

Vederea v�? va fi atras�? de o adevarata expozitie de stanci cu peisaje de basm. Au o lungime mai mica decat Cheile Turzii (1850m), iar peretii de 100-150 m inaltime sunt impodobiti cu diverse forme carstice: pesteri, ravene, cascade.SALINA TURDA

Salina Turda este locul in care turistul vine pentru a vizita un obiectiv turistic si are parte de mult mai mult. Pe lang�? peisajul minunat al galeriilor amenajate si aerul s�?rat, cei care ajung la Salina Turda au posibilitatea de a afla informaţii despre trecutul mineritului. Salina Turda este un abecedar 3D, unde pot fi urm�?rite diferite faze din etapele de dezvoltare a expoalt�?rii s�?rii. Mulţumit spiritului de iniţiativ�? şi datorit�? priceperii celor care au participat in mod activ la amenajarea salinei, in anul 2010 a fost inaugurat obiectivul turistic cunoscut de acum sub denumirea de SALINA TURDA. Posibilitaţile de relaxare si joac�? pentru copii, "Roata uriaş�?", Lacul cu barcuţe sunt cele mai spectaculoase dintre activitaţile care pot contribui la petrecerea unor momente pl�?cute intr-un microclimat special si foarte deosebit.CASTRUL ROMAN POTAISSA

Cel mai important monument istorico-arheologic al orașului Turda este castrul roman Potaissa al Legiunii a V-a Macedonica, de pe platoul numit Dealul Cet�?ții. Castrul a fost construit de c�?tre aceast�? legiune în anul 168.

Castrul Roman Potaissa din Turda este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborat�? de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.